מה אוכלים במונטנגרו? היכרות עם האוכל המקומי

ביקור במדינות זרות ופחות מוכרות מביא איתו כמעט תמיד היכרות עם הניחוחות והטעמים המאפיינים את המדינה והתרבות. מה כדאי לדעת, מה אסור להפסיד וכמה כל התענוג הזה עולה לנו. המדריך הקולינארי המלא למבקרים במונטנגרו.

איפה כדאי לאכול במונטנגרו

מסעדות ודוכני מזון מהיר תמצאו כמעט בכל פינה ברפובליקה המיוחדת הזו. המטבח המקומי מתאפיין במגוון רחב ביותר, שכן כל אומה שעברה במדינה, השאירה בה את חותמה הקולינארי, ולנו התיירים, נשאר רק ללקק את האצבעות. מומלץ לגוון בין המסעדות הססגוניות לבין דוכני הרחוב הצבעוניים, בכדי לספוג את מירב החווייה הקולינארית.

מה מאפיין את האוכל במונטנגרו

מונטנגרו מאופיינת במאות רבות של כפרים ומשקים המתנהלים בצורה המסורתית ,לברי המזל שיזדמן להם לבקר באחד מאותם המשקים, מובטחת חווייה ייחודית. התוצר משמש מרבית מהפעמים לצריכה עצמית ולמכירה בצד הדרך. כיאה למדינה חקלאית, החיים מתנהלים לפי עונות השנה, וכך גם העולם הקולינארי. ולכן, העונה שבה תבקרו במונטנגרו, תשפיע משמעותית על המאכלים שבהם תתקלו. אוגוסט לדוגמא, הוא שעתן היפה של פטריות ה”פורצ’יני” המפורסמות והמשובחות. בשווקים תוכלו למצוא בעונה זו גם דובדבנים מתוקים להפליא במחירים נוחים שלא הכרתם. יש אנשים שנוסעים כל שנה בקיץ במיוחד למונטנגרו רק לטובת אותם הדובדבנים. באיזורי ההרים מפוזרות גם כוורות רבות, והדבש הוא אחד מהתוצרים המרכזיים של המדינה. מומלץ ביותר.

האם מומלץ לאכול דגים במונטנגרו ?

ובכן, לא רק שמומלץ לאכול דגים במונטנגרו, יש אף יגידו שאם ביקרת במונטנגרו ולא אכלת דגים, כאילו שלא היית במונטנגרו. ברפובליקה מפוזרים אין ספור נהרות, אשר מימיהם לרוב צלולים ביותר ומלאים בדגי פורל, אותם תמצאו כמעט בכל מסעדה ברחבי המדינה. חלק מהמסעדות אף יצרו לעצמן תעלה מסביב למסעדה, וכך יכול בעל המסעדה לתפוס עבורכם את הדג שבו חפצה נפשכם. ניתן לקנות את הדגים הביתה, או כמובן להזמין כמנה עיקרית לצד מגוון תוספות המוצעות במקום.

תרבות האוכל והבישול במונטנגרו

אומנות הבישול הינה חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהתרבות והמסורת של הרפובליקה. פתגם מקומי עתיק יומין אומר ” יום ללא כף, הוא יום לא טוב”. המאכלים עצמם, הושפעו כאמור מהאומות אשר עברו ברפובליקה במהלך השנים, אך האהבה לבישול והמסורת הקולינארית נשארו חזקים ומשמעותיים מאוד במדינה זו. בכל בית כמעט, תוכלו לראות שלושה דורות של בשלנים, כשהמתכונים עוברים לרוב מפה לאוזן, מדור לדור.

המאכלים הטיפוסיים במונטנגרו

המאכלים המקומיים הושפעו כאמור משלל העמים והאומות שעברו במקום, אך מאופיינים עדיין רובם ככולם בשימוש במצרכים יחסית בסיסיים, הרבה שמן, מעט מודעות בריאותית או קלורית, או במילים אחרות – אוכל פשוט וטעים. ניתן פה מקבץ קטן של דוגמאות, מכיוון שהרשימה ארוכה ביותר.

הטורקים שביקרו ברפובליקה ועזבו, השאירו אחריהם מתנה קולינארית נהדרת בדמות ה”בוראק” המפורסם – מאפה מגולגל הממולא בגבינה, תפוחי אדמה או בשר (כן, כן, כמו בורקס). המונטנגרים שידרגו את המאכל בכך שהפכו את הבצק ל”קריספי” ודק משמעותית לעומת ה”בוראק”.

הטורקים השאירו אחריהם לא רק את ה”בוראק”, אלא גם את ה”קאצ’מק” – מדובר למעשה בפולנטה עשירה ביותר ומעט סמיכה, על בסיס קמח תירס, תפוחי אדמה מבושלים ושמנת. מאכל זה מאפיין בעיקר את האיזורים הגבוהים.

המטבח ההונגרי הוריש לרפובליקה של מונטנגרו את ה”אייבר” – ממרח ייחודי ופופולארי ביותר, המורכב רובו ככולו מפלפלים ופפריקה. למי שמזדמן מומלץ ביותר לנסות ואף ניתן לרכוש בצנצנות אותנטיות.

המטבח האיטלקי הטביע את חותמו על האוכל במונטנגרו, בעיקר במסורת ה”עישון”. דגים, בשרים, גבינות ובערך כל מה שניתן לדמיין, מעושנים במונטנגרו. 

אוכל מסורתי במונטנגרו - נג'וסי פרושוטו, גבינה תוצרת בית, קבאפי, בורק, זיתים ושרימפסים מטוגנים
אוכל מסורתי במונטנגרו - נג'וסי פרושוטו, גבינה תוצרת בית, קבאפי, בורק, זיתים ושרימפסים מטוגנים

מהו אוכל מקומי במונטנגרו?

על אף ההשפעה הקולינארית המאוד משמעותית של העמים הזרים אשר “ביקרו” במונטנגרו, כמובן שקיימים גם מאכלים ומנות אשר נולדו במדינה ומאפיינים אותה.

חובה לציין בראש ובראשונה את הלחם המונטנגרי, אותו תמצאו בכל מסעדה ובכל משק בית. הלחם הוא עגול, שמנוני במקצת וטעים ביותר.

לחובבי הבשר והמסורת, אסור בתכלית האיסור לוותר על מנת “פעמון הטלה”. זוהי מנת הדגל של המטבח המונטנגרי ואין אדם במדינה שלא מכיר או ניסה אותה. מדובר בבשר טלה, שנצלה על גבי לא פחות מפעמון ברזל, ומכאן גם כמובן זכתה המנה לשמה המיסתורי והאקזוטי.

לקינוח – אילו קינוחים נמצא במונטנגרו?

המטבח המקומי ברפובליקת מונטנגרו מפנק אותנו במגוון קינוחים, כאלה המפוצצים בקלוריות וכאלה שקצת פחות. ניתן פה דגימה קטנה מהמגוון הקיים.

ה”פלאצ’ינקן” – זה בעצם וורסיה של הפנקייק שכולנו מכירים, מוגש לרוב עם ריבה, פירות, גלידה, או הכל ביחד. טעים? כן. משמין? קרוב לוודאי שגם.

ה”פריגאניצ’ה” – סופגניות קטנות טבולות בדבש מקומי.

מסעדות מסוימות מציעות גם לקט פירות יער טריים שנקטפו באותו היום. חווייה מומלצת בהחלט.

שאלות נפוצות בנוגע למאכלים מקומיים במונטנגרו

כיאה למזרח אירופה, מונטנגרו היא מדינה זולה באופן יחסית עבור התיירים. ארוחה במקדונלד לצורך ההשוואה תעלה כ12 שקלים. עבור ארוחה במסעדה “זולה”, תשלמו כ22 שקלים לאדם, ואם תבחרו במסעדה קצת יותר יוקרתית המגישה שלוש מנות, תיפרדו מכ-50 שקלים לסועד.

התשובה לשאלה זו זהה פחות או יותר לכל מקום בעולם. רצוי לסמוך על האינסטינקטים שלכם בבחירת דוכן המזון או המסעדה. מבט חטוף יעיד לרוב על רמת ההיגיינה של המקום, ועל כך כמובן שלא מומלץ להתפשר.

בעוד שכל העולם צועד בצעדי ענק לכיוון מגמת הבריאות והחמרת תקנות העישון במרחבים ציבוריים, הרי שבמונטנגרו המצב והמגמה הפוכים לחלוטין. באופן כללי אפשר לעשן כמעט בכל מקום, וזה כולל במקרים רבים גם מסעדות ברמה גבוהה.

דוכני הרחוב והמטבחים המסורתיים אינם מפרידים באופן מהותי בין אוכל לילדים או למבוגרים, אך כמובן שעבורנו כתיירים, האתגר הופך משמעותי יותר. עם זאת, במסעדות המיועדות בין השאר לתיירים, תמצאו מנות “בין לאומיות” המותאמות גם לילדים, בנוסף על רשתות המזון העולמיות (לדוגמת מקדונלדס), שגם אותן ניתן למצוא בקלות.

במונטנגרו טרם אימצו את המונח “סלט”. אם תבקשו אחד, תקבלו קרוב לוודאי לקט ירקות חתוכים. לא סוף העולם, אבל וודאי לא יזיק לדעת מראש.

חוויה במונטנגרו מתחילה כאן

שינוי גודל גופנים
ניגודיות